Nieuws/Binnenland
987667
Binnenland

Lening niet goedkoper door lage rente

Mensen die een consumptief krediet afsluiten voor bijvoorbeeld de aankoop van een auto of een verbouwing, merken weinig van de fors gedaalde rente. Volgens Amanda Bulthuis van vergelijkingssite Geld.nl kunnen banken tot wel vijf keer goedkoper lenen dan begin 2012, maar geven zij dat voordeel niet door aan de klant.

Dat komt deels door een gebrek aan concurrentie. "Bijna 80 procent van alle consumentenkredieten wordt verstrekt door ABN Amro, ING en Rabobank of door kredietmaatschappijen die er onderdeel van zijn", legt Bulthuis uit. Maar de banken zijn niet bereid te stunten met lage leenrentes, omdat zij kampen met strengere kapitaalseisen en hogere risico's lopen door de crisis.

Desondanks kunnen consumenten bij kredietaanbieders op internet nog wel geld lenen tegen redelijke voorwaarden. Bulthuis: "Het loont om voor een lening niet zonder meer naar je eigen bank te gaan, maar ook de kleinere aanbieders te overwegen. Als je bereid bent het afsluiten zelf online te regelen, kost je dat misschien een kwartiertje werk. Maar als je daarmee honderden euro's per jaar aan rente kunt besparen, is dat toch snel verdiend."