Nieuws/Buitenland
987674
Buitenland

Jonge olifant baart meer en sterft eerder

Olifanten die als tiener moeder worden, gaan eerder dood maar krijgen in verhouding meer kleintjes dan oudere olifantenmoeders. En dat terwijl olifantenvrouwtjes nog vruchtbaar zijn tot in de 60.

Wetenschappers onderzochten Aziatische olifanten die in Myanmar in de houtindustrie worden ingezet. De olifanten die jong moeder worden, hebben een groter gezin en worden daarom als “genetisch fitter” beschouwd, schrijft de BBC vrijdag.

In Myanmar worden zo'n 5000 olifanten gebruikt voor zwaar werk in de houtindustrie. De afgelopen 70 jaar heeft de overheid van het Aziatische land nauwkeurig bijgehouden hoe het met de gezondheid en voortplanting van de dieren gesteld is. De onderzoekers hebben die gegevens bestudeerd. Ze hopen dat het inzicht helpt bij het voortbestaan van de bedreigde diersoort.

Olifanten die baren voordat ze 19 zijn, hebben twee keer zoveel kans dat ze de 50 niet halen. „Uiteindelijk gaat het er niet om hoe oud je wordt, maar om hoeveel nageslacht je achterlaat”, aldus een onderzoeker.