Nieuws/Binnenland
987682
Binnenland

Niet plassen in het zwembad!

Plassen in het zwembad is niet alleen vies, maar ook nog eens gevaarlijk. Wetenschappers ontdekten dat er bij de mix tussen urine en chloor bepaalde chemicaliën vrijkomen die voor ernstige gezondheidsproblemen kunnen zorgen bij zwemmers.

"Wanneer zwemmers niet meer plassen in zwembaden, zal de lucht- en waterkwaliteit een heel stuk verbeteren. Daar kan geen waterzuiveringssysteem tegen op", schrijven de wetenschappers van de China Agricultural University in het tijdschrift Environmental Science & Technology.

Tijdens een reeks laboratoriumexperimenten combineerden zij water uit zwembaden met mengsels van zweet en urine. Het chloor, ook gebruikt om zwembaden te desinfecteren, bleek te reageren met een aantal chemische stoffen in het lichaamsvocht. Er ontstond cyaanchloride. Wanneer deze stof wordt ingeademd, kunnen meerdere organen zoals de longen, het hart en het centraal zenuwstelsel worden aangetast.

"De resultaten laten zien dat de aanwezigheid van deze stof is toe te schrijven aan urineren in het zwembad. Een teken dat zwemmers zorgvuldiger en beter met de hygiëne om moeten gaan", aldus de onderzoekers.