Nieuws/Buitenland
987685
Buitenland

ICC: Congolees schuldig aan oorlogsmisdaden

Het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) heeft vrijdag een Congolees schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid, inclusief moord. Het is pas de tweede keer dat het sinds 2002 werkende Strafhof iemand veroordeelt. Het gaat om de Congolees Germain Katanga. Het is voor het eerst dat het ICC iemand schuldig acht aan moord. Katanga werd vrijgesproken van seksuele misdrijven en het ronselen van kindsoldaten. Zijn straf wordt later bepaald.

Katanga is volgens de rechters een belangrijke medeplichtige aan een massamoord op circa 200 dorpelingen in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo in februari 2003. Hij werd in 2007 uitgeleverd aan het ICC. De eerste figuur die het ICC heeft veroordeeld, was ook een Congolees, Thomas Lubanga. Hij kreeg in maart 2012 14 jaar cel wegens misdaden die ook in het noordoosten van Congo werden gepleegd.

De veroordeelde Katanga was de leider van een militie die zich Patriottische Verzetsmacht in Ituri (FRPI) noemde. De nam deel aan de bloedige strijd om de waardevolle natuurlijke hulpbronnen van de streek Ituri. Die strijd begon al in 1999. Dat liep uit op etnische slachtingen waarbij tot in 2003 naar schattng 50.000 mensen van het leven zijn beroofd. De legers van de buurlanden Rwanda en Uganda hebben een bloedige rol gespeeld in de stammenstrijd.

Om de strijd te bezweren kreeg bendeleider Katanga uiteindelijk ver buiten de regio een post in het Congolese leger. Maar hij kreeg daar problemen en zat wegens wangedrag vast toen de Congolese autoriteiten besloten hem naar het ICC in Den Haag te sturen. Het proces tegen Katanga begon in 2009. Een medebeklaagde in deze zaak, militieleider Mathieu Ngudjolo Chui, werd eind 2012 door het ICC wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten. Hij durfde na zijn getuigenis voor het ICC niet naar Congo terug en heeft in Nederland asiel aangevraagd.