Nieuws/Binnenland
987695
Binnenland

Rutte ziet geen militair conflict met Rusland

Minister-president Mark Rutte is „niet bang” dat er nu een militair conflict komt met Rusland over de Oekraïense Krim. Hij vindt de situatie wel „buitengewoon zorgelijk”, zei hij vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie vrijdag na de ministerraad.

Volgens hem is het Kremlin niet aan het escaleren, maar ook niet aan het de-escaleren. Volgens hem kan er alleen internationaal een oplossing worden gevonden voor de huidige situatie. „De-escalatie en dialoog” zijn de twee zaken die nu moeten gebeuren, aldus Rutte.

De EU heeft vanwege de Russische activiteiten op de Krim de gesprekken over de toekenning van visa en handelsakkoorden met Moskou opgeschort. Rutte ontkende dat de EU de Krim al heeft opgegeven. „We beschouwen het referendum als ongrondwettelijk.” Hij beschouwt de Krim als onderdeel van de „territoriale integriteit” van Oekraïne.

Rutte werd ook gevraagd naar uitlatingen van de Amerikaanse oud-minister Hillary Clinton die het optreden van de Russen op de Krim vergeleken heeft met de acties van Adolf Hitler in de jaren 30. „Onverstandig”, oordeelde Rutte over die vergelijking.

Hij heeft met terugwerkende kracht geen spijt van zijn contacten tijdens de Olympische Spelen in Sotsji met Poetin en schaamt zich niet voor het biertje dat koning Willem-Alexander met Poetin dronk. „Als we alleen bier mogen drinken met mensen die dezelfde standaard hebben als wij, dan wordt het eenzaam.”