Nieuws
987716
Nieuws

'Pinpasgebruik daalt bij berichten fraude'

Nederlandse consumenten betalen vaker contant als ze in de media berichten over pinpasfraude hebben gelezen. Ook wanneer ze zelf te maken hebben gehad met pinpasfraude zijn ze vaker geneigd contant te betalen. Dat schrijft onderzoeker Anneke Kosse van Tilburg University in een proefschrift waarop zij volgende week wil promoveren.

„Willen banken, bedrijven en winkeliers elektronisch betalen verder bevorderen om daarmee de maatschappelijke kosten te verlagen, dan zullen zij zich moeten blijven inzetten om fraude en andere veiligheidsrisico's te voorkomen”, aldus de onderzoeker.

Hoewel consumenten steeds vaker betalen met een pinpas, is contant geld nog altijd het meest gebruikte betaalmiddel in Nederland. Kosse onderzocht welke factoren een rol spelen bij de betaalkeuze van consumenten. Ze constateerde onder meer dat het pinpasgebruik daalde op dagen dat kranten berichtten over fraude.

Ook is er volgens Kosse sprake van een verband tussen het land van herkomst en de keuze tussen contant geld en de pinpas. Consumenten die geboren zijn in landen waar veel contant geld wordt gebruikt, betalen ook na hun migratie vaak contant. Eerstegeneratiemigranten uit niet-westerse landen blijken het minst geneigd om de pinpas te gebruiken.