Nieuws/Binnenland
987722
Binnenland

'Uitslag referendum Krim niet serieus nemen'

Het referendum op de Krim over wel of niet aansluiten bij Rusland heeft een „voorspelbare uitkomst”, maar de internationale gemeenschap kan die uitkomst niet serieus nemen. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zei dat vrijdag. Hij noemde het referendum „volkomen onwettig”. „Het eenzijdig wijzigen van grenzen is onaanvaardbaar.”

De situatie in Oekraïne blijft zorgelijk, aldus de minister. Hij constateerde dat er nog geen sprake is van de-escalatie, maar ook niet van escalatie. „Het is een stilstaand beeld.”

De besluiten die donderdag op de EU-top in Brussel zijn genomen over Oekraïne noemde Timmermans „heel stevig”. „Het is een goede manier om aan te geven dat je verder wilt gaan. Maar je hebt de Russen wel nodig. Je moet ze kansen bieden op een opening om eruit te komen.”

Het belangrijkste volgens hem is dat Oekraïne en Rusland snel met elkaar om tafel gaan zitten. Of dat rechtstreeks gebeurt of via een tussenpersoon zoals de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa of de Verenigde Naties is hem om het even. „De vorm maakt mij niet uit.”

Maar of de gesprekken er ook komen, vindt hij heel moeilijk te voorspellen. „Moskou is nu niet aan het escaleren, maar ook niet aan het de-escaleren.”

Timmermans reageerde ook op uitspraken van de Amerikaanse ex-minister van Buitenlandse Hillary Clinton, die het optreden van de Russen op de Krim vergeleken heeft met de acties van Adolf Hitler in de jaren 30. Volgens Timmermans is het niet goed om met behulp van „historische spookbeelden naar de huidige politiek te kijken”. Hij wees er ook op dat historische vergelijkingen altijd mank gaan.