Nieuws
987753
Nieuws

'Stimuleer aannemen arbeidsgehandicapte'

Gemeenten moeten het loon gaan doorbetalen van arbeidsgehandicapten die ziek worden. Daardoor wordt het aantrekkelijker voor bedrijven iemand met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Fractieleider Bram van Ojik van GroenLinks heeft dat vrijdag voorgesteld.

Volgend jaar gaat de participatiewet in. Mensen met een arbeidshandicap moeten dan zo veel mogelijk in een normale baan aan de slag in plaats van in een sociale werkplaats. In het sociaal akkoord is afgesproken dat er 100.000 extra banen in het bedrijfsleven beschikbaar komen voor deze categorie.

Van Ojik wil dat werkgevers gestimuleerd worden arbeidsgehandicapten een baan aan te bieden. Hij stelt voor dat bedrijven het loon voor zo iemand niet hoeven door te betalen als de werknemer ziek wordt. Uit onderzoek blijkt dat de verplichte loondoorbetaling een belangrijke drempel vormt voor werkgevers.

Van Ojik wil dat de gemeente het risico op loondoorbetaling afdekt. Het Rijk zou de gemeenten daarvoor extra geld moeten geven. Van Ojik denkt aan een bedrag van 80 miljoen per jaar. Hij zal daarvoor later dit jaar een amendement indienen.

Van Ojik herhaalde vrijdag tegenover RTL Nieuws dat hij lijsttrekker van zijn partij wil worden bij de volgende verkiezingen. Vorig jaar september liet hij al weten voor deze functie beschikbaar te zijn.