Nieuws
987779
Nieuws

Klacht over Facebook-Whatsapp deal

Twee Amerikaanse privacyorganisaties hebben een klacht ingediend bij kartelwaakhond FTC over de voorgenomen overname van Whatsapp door Facebook. Ze menen dat door de verkoop de privacyverwachtingen van Whatsapp-gebruikers worden geschaad.

Het Electronic Privacy Information Center en het Center for Digital Democracy schrijven in de formele klacht die is ingediend bij de Handelscommissie dat het privacybeleid van Whatsapp niet verenigbaar is met dat van Facebook. Ze verzoeken de FTC dan ook de voorgenomen overname van Whatsapp te blokkeren tot de kwesties die in de klacht worden genoemd, adequaat zijn opgelost. Volgens de twee groeperingen is de voorgenomen fusie ook in strijd met het toestemmingsdecreet van de FTC uit 2011.

De indieners van de klacht wijzen er op dat Facebook al eerder inbreuk heeft gemaakt op de privacy van gebruikers door zijn privacybeleid te veranderen. Bovendien zijn veel Whatsapp gebruikers tegen samengaan met het sociale netwerk.

Het Electronic Privacy Information Center wil dat de Handelscommissie onderzoekt of er voldoende privacybeschermingsmaatregelen aanwezig zijn om de gegevens van Whatsapp-gebruikers te beschermen tegen toegang door Facebook.  

In een schriftelijke reactie laat Facebook weten dat Whatsapp als een apart bedrijf blijft opereren en dat het haar verbintenissen op het gebied van privacy en veiligheid na zal komen.