Nieuws
987787
Nieuws

Nederlandse VN-gezant van de Krim verjaagd

De Nederlandse VN-gezant Robert Serry die woensdag naar het Oekraïense schiereiland Krim ging om te bemiddelen, is daar bedreigd en weggejaagd. Hij is woensdagavond van de Krim naar Istanbul gevlogen en is inmiddels aangekomen in de Turkse plaats, meldde de NOS.

De auto van Serry werd omsingeld door een groep pro-Russische mannen. Die zeiden de opdracht te hebben Serry naar de luchthaven te brengen. Die weigerde in eerste instantie, verliet zijn auto en ging te voet naar een café. Daar werd hij ingesloten door een menigte.

Uiteindelijk stemde Serry er toch mee in het schiereiland te verlaten om de impasse te beëindigen. Hij werd naar de luchthaven geëscorteerd. Serry had voor donderdag nog vergaderingen gepland op de Krim. Volgens zijn tolk had hij niet eens de gelegenheid zijn bagage op te halen in zijn hotel.

„Dit incident toont aan hoe ernstig de situatie is geworden”, zei hij voor vertrek op de luchthaven van de hoofdstad Simferopol tegen het Britse tv-station ITV. „Wij moeten een manier vinden om de situatie hier te de-escaleren.”

In Parijs zijn woensdagavond de ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Rusland, Groot-Brittannië, Duitsland en de VS bijeengekomen. Zij probeerden de ministers uit Moskou en Kiev met elkaar aan tafel te krijgen, maar dat is niet gelukt. Het zou voor het eerst zijn dat de bewindslieden van Oekraïne en Rusland direct met elkaar in contact komen. Moskou erkent de nieuwe regering in Kiev niet.

De NAVO gaat vanwege de crisis in Oekraïne de samenwerking met Rusland herzien, aldus topman Anders Fogh Rasmussen woensdag. De westerse militaire alliantie zal bovendien de betrekkingen met de burgerautoriteiten en militaire leiding van Oekraïne versterken. De Russische ambassadeur bij de NAVO zei in een reactie dat de NAVO „Koude Oorlogsregels” toepast.

De NAVO zet ook de planning voor een gezamenlijke operatie met Rusland stop. Het was de bedoeling dat de Russen bescherming zouden gaan bieden aan een Amerikaans schip dat chemische wapens uit Syrië gaat vernietigen. De Europese Unie maakte eerder woensdag bekend dat het noodlijdende Oekraïne ruim 11 miljard euro aan financiële hulp krijgt voor de komende jaren.