Nieuws
987792
Nieuws

'Oekraïens geld via Nederland weggesluisd'

Bij de politie zijn de afgelopen tijd meldingen binnengekomen over geld uit Oekraïne dat mogelijk via corruptie is verkregen en via Nederland moest worden weggesluisd. Daar is actie op ondernomen, zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën woensdagavond in een debat in de Tweede Kamer.

Hij kon niet zeggen om hoeveel meldingen het gaat en wat de opsporingsdiensten er precies mee hebben gedaan. Wel gaf hij aan dat verdachte transacties kunnen worden stilgelegd als er vermoedens zijn dat er iets loos is.

Banken en trustkantoren, die klanten en transacties moeten onderzoeken om witwassen te voorkomen, zijn verplicht verdachte transacties te melden bij de Financial Intelligence Unit-Nederland.

Deze overheidsdienst, die onder de politie valt, leidt de meldingen door naar de opsporingsdiensten, die strafrechtelijk onderzoek kunnen doen en beslag op de tegoeden kunnen leggen.

Trustbedrijven

Media berichtten vorige week dat bijvoorbeeld de zoon van de verdreven Oekraïense president Victor Janoekovitsj vermogen heeft weggesluisd via een Nederlandse belastingroute. Alexander Janoekovitsj heeft geld ondergebracht in twee vennootschappen die door een trustbedrijf in Den Haag worden beheerd.

Twee anticorruptiegroepen in Oekraïne eisten vorige week bevriezing van dit 'Haagse' vermogen en de daaraan gekoppelde bankrekeningen.

Het kabinet kan vanwege een geheimhoudingsplicht geen informatie geven over individuele belastingplichtigen. Wel zei Dijsselbloem in het debat dat De Nederlandsche Bank (DNB) financiële instellingen heeft gevraagd het mogelijk wegsluizen van geld onmiddellijk te melden. Daarbij zijn ze vooral alert op Oekraïense tegoeden, aldus de minister.