Nieuws
987796
Nieuws

Nieuwslezer VS neemt ontslag om Poetin

Een nieuwslezer van Russia Today America is woensdag tijdens een live-uitzending opgestapt, omdat ze kritiek heeft op de Russische president Vladimir Poetin. Ze kan „geen onderdeel zijn van een door Rusland gefinancierd tv-station dat de daden van Poetin witwast”.

Liz Wahl zei te zitten met ethische en morele dilemma's, omdat haar opa en oma zijn gevlucht tijdens de Hongaarse Opstand om aan de Russen te ontkomen. Tijdens deze opstand in 1956 kwam het volk massaal in verzet tegen het stalinistische bewind in Hongarije.

Vanwege haar achtergrond kan Wahl niet langer werken voor Russia Today America. „Ik geloof in het brengen van de waarheid en daarom neem ik na deze uitzending ontslag.”

Kritiek op Rusland

Een collega van Wahl uitte maandag al kritiek op Rusland tijdens een uitzending. Zo zei Abby Martin dat de Russische invasie op de Krim in Oekraïne „verkeerd” was. Ze diende echter niet haar ontslag in.

Reactie Russia Today

De zender heeft geërgerd gereageerd. Het optreden van Wahl wordt 'een stunt' en 'aandachttrekkerij' genoemd. "Als iemand zo'n ophef maakt van een persoonlijk besluit, dan is het slechts een stunt om jezelf te promoten." Over de kritiek van Martin zei Russia Today: "Mevrouw Martin sprak als presentator van haar eigen talkshow. Kijkers kijken al jaren naar het programma om haar opinie te horen over de actualiteit." Wahl wilde volgens de zender met haar kritiek in de voetsporen treden van Martin.