Nieuws
987798
Nieuws

'Oekraïense premier wil stappen tegen Rusland'

De Europese Unie zou gerichte sancties moeten opleggen aan Rusland. Die oproep deed de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek donderdag tijdens een gesprek met Europarlementariërs, aldus CDA-er Lambert van Nistelrooij. Hij was aanwezig bij het gesprek.

Volgens de Europarlementariër heeft Jatsenjoek nadrukkelijk gevraagd naar de grote geldstromen tussen Rusland en Europa te kijken en deze te bevriezen. „Dat is de manier om de Russen echt te raken”, aldus Van Nistelrooij. De Europarlementariër zou dit een goede aanpak vinden.

Tijdens een kort persmoment riep Jatsenjoek Rusland op zijn troepen terug te trekken uit de Krim. Volgens de premier zijn de spanningen alleen maar toegenomen op de Krim. Jatsenjoek sprak over een Europese crisis, niet alleen een conflict tussen Oekraïne en Rusland. „Wij hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid.”

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, zei na afloop van het gesprek met Jatsenjoek dat het Europarlement Oekraïne steunt. Hij hoopt dat de regeringsleiders en staatshoofden van de EU donderdag tijdens hun top besluiten om het steunpakket van elf miljard euro „onmiddellijk“ beschikbaar te stellen. Ook zei hij dat, „als het niet te voorkomen is”, de EU sancties moet nemen tegen Rusland.