Nieuws
987800
Nieuws

Rutte: Te vroeg voor sancties tegen Rusland

Het is nu nog te vroeg voor sancties tegen Rusland. Dat zei premier Mark Rutte donderdagochtend in Brussel kort voor de ingelaste Europese top over de crisis in Oekraïne. In de voormalige Sovjetrepubliek heeft Rusland het schiereiland Krim onder controle gebracht.

Zo lang er ruimte is om tot een politieke oplossing te komen, geeft Rutte daar de voorkeur aan. De premier sloot echter niet uit dat er uiteindelijke zware sancties kunnen worden opgelegd. „We bekijken de situatie van uur tot uur”, aldus Rutte.

De EU-lidstaten dreigden eerder nog dat er uiterlijk donderdag maatregelen tegen Rusland genomen zouden worden, mocht Moskou tot die tijd niet inbinden. „Dat wat is gevraagd, is onvoldoende gebeurd, of zelfs niet gebeurd”, erkende Rutte. Maar „zolang er zicht is dat de route van het verminderen van de spanning de komende 24, 48, 72 uur iets oplevert, vind ik dat we dat moeten proberen.”

De premier wees erop dat er nu op allerlei manieren met Rusland wordt gepraat. Maar als een paal staat boven water dat „Rusland internationale verdragen schendt”, aldus Rutte.