Nieuws
987801
Nieuws

Referendum over toekomst Krim volgende week

Moet de Krim bij Oekraïne blijven of onderdeel worden van Rusland? Inwoners van het schiereiland mogen volgende week zondag al naar de stembus om te stemmen over de toekomstige status van het gebied. Dat heeft de vicepremier van de autonome regio donderdag laten weten.

Het referendum was in eerste instantie aangekondigd voor 30 maart, maar wordt dus twee weken vervroegd. De Oekraïense regering erkent de separatistische Krimregering niet en heeft gezworen de Krim „nooit op te geven”. Minister van Economische Zaken Pavlo Sjeremeta zei donderdag dat een referendum ongrondwettig is. Ook de leider van de Krimtataren, die zo'n twaalf procent van de bevolking vormen, is mordicus tegen zo'n stembusgang. Hij noemt dat „van de gekke” en wil dat de internationale gemeenschap er alles aan doet om een referendum tegen te houden.

Het regionale parlement van de Krim was er donderdag al uit: de parlementariërs spraken unaniem hun steun uit voor aansluiting bij Rusland, meldde persbureau RIA Novosti.

De Russische president Vladimir Poetin heeft nog geen duidelijk standpunt ingenomen over eventuele aansluiting van de Krim bij Rusland. Parlementsleden in Moskou werken wel al aan wetgeving die het makkelijker moet maken voor buitenlandse regio's om zich bij de Russische federatie aan te sluiten. Poetin heeft de wens van het regioparlement van de Krim direct besproken met zijn veiligheidsadviseurs, meldde persbureau RIA Novosti.