Nieuws
987802
Nieuws

EU nog verdeeld over sancties tegen Rusland

Aan het begin van de speciale Europese top over de crisis in Oekraïne lijkt de Europese Unie nog verdeeld over sancties tegen Rusland.

Eerst moet de diplomatie een rol spelen, stelde de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag in Brussel. Zonder dialoog tussen Oekraïne en Rusland zijn sancties wel onvermijdelijk, aldus Merkel. Ook de Franse president Francois Hollande zei dat eerst alles in het werk moet worden gesteld om de crisis op een diplomatieke manier te beëindigen. Premier Rutte liet zich in soortgelijke bewoordingen uit.

Litouwen daarentegen hamert op onmiddellijke maatregelen. De Litouwse president Dalia Grybauskaite beschuldigde de EU ervan niet vastberaden genoeg te reageren op de brutale Russische agressie in Oekraïne. „Na Oekraïne komt Moldavië en dan een ander land “, vreest het staatshoofd van de voormalige Sovjetrepubliek. „Europa begrijpt nog steeds niet wat er gebeurt. We moeten inzien dat Rusland gevaarlijk is.”

De Britse premier David Cameron vindt het allerbelangrijkste dat Oekraïne en Rusland om de tafel gaan. Bovendien moet de EU Rusland duidelijk maken dat wat er is gebeurd, onacceptabel is en dat er consequenties zijn. Hij verduidelijkte dat niet.

De top begon omstreeks 11.50 uur. De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek schuift aan het begin van het spoedberaad aan.

De EU zal hoogstwaarschijnlijk geen concrete sancties besluiten, meldden media op basis van een ontwerp van de slotverklaring. Maar wel dreigt de EU met „ernstige gevolgen” voor de relatie tussen de EU en Rusland, als Moskou de spanning op de Krim niet vermindert.