Nieuws
987807
Nieuws

Bevolking de Krim stemt: Rusland of Oekraïne

De bevolking van de Krim kan volgende week zondag meebepalen of het schiereiland onderdeel wordt van Rusland of deel van Oekraïne blijft. Het parlement van de Krim koos donderdag al unaniem voor Rusland. De uitslag van het referendum lijkt van tevoren vast te staan: 60 procent van de bevolking op het schiereiland bestaat uit etnische Russen.

De ontwikkelingen doen de regering in Kiev ondertussen tandenknarsen. Donderdag vaardigde de Oekraïnse justitie arrestatiebevelen uit tegen de nieuwe premier van de autonome Krimrepubliek Sergej Aksjonov, en de voorzitter van het regionale parlement, Vladimir Konstantinov. De twee hebben met hun „stappen richting afscheiding” in strijd met de grondwet gehandeld, aldus de aanklacht. Aksjonov trad vorige week aan als nieuwe leider van de regionale regering op het schiereiland.

Ondertussen werken Russische parlementsleden aan wetgeving om het makkelijker te maken voor buitenlandse regio's of landen om toe te treden tot de Russische federatie. Het wetsontwerp is speciaal voor de Krim ingediend door initiatiefnemer, Sergej Mironov. De Russische president Vladimir Poetin heeft nog geen duidelijk standpunt ingenomen over eventuele aansluiting van de Krim bij Rusland.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië overleggen donderdag in Rome met hun Amerikaanse ambtgenoot John Kerry over de situatie in Oekraïne. In Brussel is donderdag ook een ingelaste Europese top over de perikelen in het Oost-Europese land.

De Europese Unie (EU) heeft de rekeningen van de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en zijn schatrijke zoon Oleksandr bevroren. Ook voormalig premier Mykola Azarov, twee oud-ministers uit diens kabinet en het vroegere hoofd van de veiligheidsdiensten staan op de lijst die de EU donderdag publiceerde. Zij kunnen niet meer bij hun tegoeden op Europese bankrekeningen.