Nieuws
987810
Nieuws

Jatsenjoek: afscheiding Krim is illegaal

Het besluit van de Krim om zich aan te sluiten bij Rusland is illegaal. Dat geldt ook voor het uitroepen van een referendum om over een afscheiding van de Krim van Oekraïne te stemmen. Dat stelde de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek donderdag in Brussel. Hij had daar overleg met de regeringsleiders en staatshoofden van de 28 EU-landen.

„Deze stap is illegaal. Er is geen juridische grond voor”, aldus Jatsenjoek. Hij riep Rusland op om „diegenen die voor een scheuring van Oekraïne zijn, niet te steunen”. De Krim is en blijft een autonoom deel van Oekraïne, zo stelde de premier.

„We zullen ons niet overgeven of het schoothondje van Rusland worden.” De premier maande Rusland om zijn troepen terug naar de barakken te sturen en hij zei dat Moskou zich aan internationale verplichtingen moet houden. Oekraïne is volgens Jatsenjoek wel bereid te praten over de ontstane situatie.

„Meneer Poetin, breek deze muur van agressie en intimidatie af”, zei hij in de richting van de Russische president. Hij verwees hiermee naar een beroemde oproep van de Amerikaanse president Ronald Reagan in 1987. Die vroeg destijds aan de toenmalige machthebbers in Moskou om de Berlijnse Muur af te breken.

Op de vraag of hij Rusland als gevaarlijk beschouwt, antwoordde Jatsenjoek: „Het is niet vriendelijk.” Hij stelde dat de Oekraïense strijdkrachten nog niet op de agressie reageren omdat de Russen daar alleen maar op zitten te wachten. De premier waarschuwde echter dat bij een Russische interventie buiten de Krim de Oekraïners klaar staan om hun land te beschermen.