Nieuws
987813
Nieuws

EU neemt eerste maatregelen tegen Rusland

De Europese Unie neemt eerste maatregelen tegen Rusland wegens de Russische agressie in het buurland Oekraïne. Op een ingelaste top donderdag in Brussel besloten de Europese leiders om het overleg over visumvrij verkeer met Rusland op te schorten. Ook de onderhandelingen over een nieuw algemeen (handels-)akkoord worden in de ijskast gezet.

Dat is bekendgemaakt door Europees president Herman Van Rompuy. In drie stappen wil de EU de druk op Rusland opvoeren om het te laten inbinden en een dialoog aangaan met de nieuwe machthebbers in Oekraïne.

Volgens de Europese leiders heeft Rusland de afgelopen dagen te weinig gedaan om de spanningen op het Oekraïense schiereiland de Krim te verminderen. „Daden van agressie kunnen niet zonder gevolgen blijven”, stelde Van Rompuy. De situatie in Oekraïne moet zich ontspannen, maande hij. „Als Rusland daar niet in slaagt, zal dat ernstige, vergaande gevolgen hebben voor de relatie met de Europese Unie.”

Hij sloot verdere sancties niet uit, zoals gerichte maatregelen tegen personen of instellingen die verantwoordelijk zijn voor de agressie. Zij komen op een zwarte lijst: hun tegoeden in de EU worden bevroren en betrokkenen mogen de EU niet meer in. Ook denkt de EU aan afgelasting van de top tussen de Europese Unie en Rusland. Als Moskou de situatie verder destabiliseert, sluit de EU „zware” maatregelen op economisch gebied niet uit.

De Europese leiders besloten daarnaast om Oekraïne financiële en andere steun te gaan bieden. Verder wil de EU dat de regering in Kiev de al eerder overeengekomen samenwerkingsovereenkomst met de EU zo snel mogelijk gaat ondertekenen. De vorige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj weigerde dat op het laatste moment, wat leidde tot een golf van protest door voorstanders van toenadering tot Europa. Uiteindelijk bracht dat de pro-Russische Janoekovitsj ten val.