Nieuws/Binnenland
987816
Binnenland

Rutte: sancties logische vervolgstap

De eerste sancties die de Europese Unie heeft aangekondigd tegen Rusland, zijn „een volstrekt logische vervolgstap”. Dat zei premier Mark Rutte donderdag na afloop van het Europees spoedberaad in Brussel over Oekraïne. Voorafgaand aan het overleg vond Rutte het nog te vroeg om al sancties op te leggen.

De premier zei dat gezien de ontwikkelingen deze donderdag op de Krim dit besluit logisch was. Hij doelde op de afkondiging van een referendum in de Krim over mogelijke afscheiding van Oekraïne en de aansluiting bij Rusland. „Wij kunnen nu niet doorgaan met gesprekken voeren met de Russen over visumvrij reizen. Dat zou ook gek zijn.”

De EU roept Rusland op om met Oekraïne te gaan praten. Tegelijkertijd gaat de EU verder met de voorbereiding van andere sancties. „Dat we sancties voorbereiden, betekent nog niet dat we ze invoeren”, aldus de premier.

Rutte ziet het besluit als een goede balans tussen het onder druk zetten van Rusland en het zoeken naar een diplomatieke oplossing. Dat moet maximaal de kans krijgen. Rutte zei dat het overleg tussen Rusland en de voormalige Sovjetrepubliek „de komende dagen” moet plaatsvinden. „We hebben wel haast.”

Rutte bestempelde de situatie op de Krim als „buitengewoon zorgelijk”. Volgens de premier is het denkbaar dat de relatie van het Westen en de EU met Rusland „jarenlang” slecht zal zijn „als niet iedereen het hoofd koel houdt”.

Hij noemde de acties van Rusland „politiek, maatschappelijk en moreel verwerpelijk en volstrekt onacceptabel”. Rutte noemde de einduitkomst van het overleg in Brussel „gebalanceerd en verstandig”. Alle EU-landen hebben zich hier achter geschaard, aldus de premier.