Nieuws
987822
Nieuws

Timosjenko waarschuwt Europa voor Rusland

Joelia Timosjenko heeft Europa donderdag gewaarschuwd voor Rusland. De Oekraïense politica beschuldigde Moskou een imperialistische politiek te voeren. „Het gaat hier niet alleen om de Krim of Oekraïne”, sprak de onlangs vrijgelaten oud-premier in Dublin.

„Als we Rusland toestaan om onder bedreiging op 16 maart een referendum te houden over de annexatie van de Krim, dan verliezen we Oekraïne en stabiliteit in de hele wereld. We spreken over oorlog of vrede in Europa”.

Timosjenko vroeg ook meer steun van Europese landen voor Oekraïne, maar vooral van Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Die landen hebben in in 1994 het zogeheten Boedapest Memorandum getekend dat de territoriale integriteit van Oekraïne garandeert.

Timosjenko sprak tijdens het congres van de Europese christendemocraten (EVP) in Dublin. Dat is het grootste blok in het Europees Parlement waar ook het CDA bij zit.

Twee weken geleden werd Timosjenko vrijgelaten, na de val de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. Ze zat in de gevangenis vanwege machtsmisbruik. In Dublin verscheen ze vanwege rugklachten in een rolstoel op het podium. Ze is een van de favorieten voor het presidentschap in Oekraïne, waar in mei verkiezingen voor zijn.