Nieuws/Binnenland
987857
Binnenland

Gewelddadige Zwitser in Nederlands wellness-hotel

Een gevaarlijke vrijgelaten Zwitserse jeugdcrimineel met een ellenlang strafblad zou door de Zwitserse overheid zijn overgeplaatst naar een luxueus hotel in Nederland, waar hij zijn opleiding tot professioneel thaibokser voort kan zetten. Dat meldden verschillende Zwitserse kranten.

Het 18-jarige 'vechtsporttalent', dat in Zwitserse media 'Carlos' wordt genoemd, mocht onlangs na veel juridisch gesteggel de Zwitserse gevangenis verlaten. Wel is hij onder een 'bijzondere toezichtsstelling' geplaatst.

Omdat de behandeling van de thaibokser in Zwitserland te duur was, hebben de Zwitserse autoriteiten gekozen voor een 'goedkoper' begeleidingstraject. De jeugdige veelpleger woont momenteel in een Nederlands hotel, waar hij bovendien zijn opleiding tot thaibokser mag voortzetten in een 'speciale trainingsruimte voor jeugdigde delinquenten', aldus Zwitserse media. Carlos is van alle gemakken voorzien. Zo kan hij gebruik maken van het zwembad, de fitnessruimte en een sauna. Waar Carlos precies woont, is niet duidelijk.

De crimineel werd in een speciale instelling voor liefst 31.000 euro per maand begeleid, nadat hij was veroordeeld voor een steekpartij waarbij het slachtoffer zwaargewond raakte. De Zwitserse autoriteiten kregen daarop een storm van kritiek over zich heen.

Het verzoek om de crimineel naar het buitenland over te plaatsen, werd in eerste instantie meermaals door de rechter in Zürich afgewezen.