Nieuws/Binnenland
987880
Binnenland

Opname creatine laag bij beperking

Mensen die creatine niet in hun cellen kunnen opnemen ontwikkelen een verstandelijke beperking die vaak gepaard gaat met autistische kenmerken, hyperactiviteit en/of epilepsie.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Jiddeke van de Kamp (VU medisch centrum).

Creatine is een stof in ons lichaam dat spieren voorziet van energie. Veel sporters gebruiken creatine om hun prestaties te verbeteren. Van de Kamp toont aan dat creatine ook belangrijk is in de hersenen.

Hersencellen kunnen creatine zelf aanmaken uit twee aminozuren. Van de Kamp onderzocht een behandeling met deze aminozuren voor patiënten met een creatine-opnamestoornis. Ze keek of dit leidde tot een toename van de hoeveelheid creatine in de hersenen of een verbetering in de verstandelijke ontwikkeling van de patiënten. Dit bleek niet het geval.

Verklaring

Van de Kamp ging op zoek naar een verklaring. Waarom zijn de hersencellen niet in staat zelf voldoende creatine aan te maken? Opvallend genoeg bleek dat er bij patiënten met deze aandoening wel veel creatine aanwezig was in de vloeistof rondom de hersenen. Dit wijst erop dat er dus wel creatine wordt aangemaakt, maar dat dit vervolgens wordt uitgescheiden in het hersenvocht en niet wordt heropgenomen door de hersencellen.

Volgens Van de Kamp is er aanvullend onderzoek nodig om het creatinetekort in de hersenen bij patiënten met een creatine-opnamestoornis beter te begrijpen. Dit zou dan uiteindelijk moeten leiden tot de ontwikkeling van een effectieve behandeling voor deze patiënten.