Nieuws/Buitenland
987882
Buitenland

Snowden: afluisteren schending mensenrechten

Massaal afluisteren van burgers is een schending van de mensenrechten. Bovendien is het een bedreiging voor de veiligheid en „onze manier van leven”. Dat stelt klokkenluider Edward Snowden in een schriftelijke verklaring aan het Europees Parlement (EP). „Geen Westers land is in staat om bewijzen te leveren dat dergelijke afluisterprogramma's nodig zijn”, aldus de Amerikaan die geheime informatie over de Amerikaanse inlichtingendienst NSA lekte naar media.

De Europarlementariërs hadden Snowden graag (live) gehoord, maar dat bleek onmogelijk omdat de voormalige externe NSA-medewerker ondergedoken zit in Rusland. Daarop werd besloten hem een aantal vragen schriftelijk voor te leggen.

Snowden waarschuwt dat „als staten besluiten dat het gemak van spionnen meer waard is dan de rechten van hun burgers, dit onvermijdelijk tot gevolg zal hebben dat er staten komen die minder vrij en minder veilig zijn”. Hij beschrijft onder meer hoe de afluisterpraktijken van de Amerikanen én Europese landen niet hebben kunnen voorkomen dat een man met een bom in zijn onderbroek op een vliegtuig kon stappen.

Tegen spionage is computerspecialist Snowden niet. „Ik houd van mijn land en ik geloof dat spionage een belangrijk doel dient en dit moet doorgaan.”

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld zegt dat de verklaring geen nieuwe onthullingen bevat. Maar de getuigenis werpt wel licht op de macht van de geheime diensten en de „afbraak van burgerrechten.”

Volgens het Amerikaanse leger gaan de onthullingen van Snowden de Verenigde Staten miljarden dollars kosten. De hoogste militair van de strijdkrachten zei dat donderdag in het Amerikaanse parlement. Het zal ongeveer twee jaar duren om de exacte schade vast te stellen, aldus stafchef Martin Dempsey. De documenten die Snowden bezit, gaan voornamelijk over de capaciteiten, operaties, tactieken en procedures van het Amerikaanse leger.