Nieuws/Binnenland
987883
Binnenland

Tiener vastgekluisterd aan wc

De 19-jarige Anna Roberts weigert verder dan 100 meter van een toilet te zijn. Door haar aandoening, emetofobie, is ze constant bang om te braken. De fobie zet haar hele leven op z'n kop.

De tiener uit Southwick verlaat door haar fobie zelden het huis, heeft geen baan en vindt het moeilijk om leuke dingen met vrienden te doen. Tegenover de Daily Mail zegt ze: "Ik ben zo bang om ziek te worden. Ik durf niet uit te gaan, tenzij ik weet dat ik te allen tijde in de buurt van een toilet ben. Het veiligste voel ik me in mijn eigen huis."

Ondanks het feit dat Anna slechts één keer in de paar jaar moet overgeven, is haar leven totaal beheerst door de angst. Ze houdt dwangmatig alles in huis schoon en vrij van ziektekiemen, zodat ze niet ziek kan worden. "Ik ben constant bezig met het bestek en borden schoon te maken en ik eet alleen voedsel dat zo gaar is, dat het eigenlijk is verbrand. Nieuwe gerechten probeer ik liever niet, uit angst dat ik daar ziek van ga worden."

Anna heeft al meerdere keren hulp gezocht, maar dat heeft haar tot nu toe niets geholpen. "Mijn droom is om een keer op vakantie te gaan, te ontspannen zonder die constante stress."

Symptomen

Emetofobie treft voornamelijk vrouwen en begint meestal rond de vroege tienerjaren. Symptomen als kieskeurig eten, obsessieve controle van houdbaarheidsdata op producten, tegenzin om buiten huis te eten, angst voor sociale situaties, onvermogen om regelmatig naar school te gaan en een algemeen gevoel van onveiligheid buiten huis kunnen op de fobie wijzen.

Herstel gaat vaak geleidelijk, door middel van gedragstherapie. Emetofobie is nog relatief onbekend bij het grote publiek, terwijl toch minstens 115.000 Nederlanders en Belgen met de aandoening kampen en emotofobie op de zevende plek van grootste fobieën wereldwijd staat.