Nieuws/Buitenland
987889
Buitenland

Poetin: machtswissel Oekraïne is coup

President Poetin van Rusland heeft de machtswisseling in Oekraïne dinsdag tijdens een persconferentie scherp veroordeeld. Volgens Poetin gaat het om een staatsgreep en is president Viktor Janoekovitsj op ongrondwettelijke wijze afgezet.

Poetin erkende dat het Oekraïense volk ,,verandering wilde'' en zei begrip te hebben voor de demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. ,,Maar ik steun deze manier van de macht overnemen niet'', liet Poetin weten. ,,De Oekraïense coup is ongrondwettelijk. Dit is een gewapende machtsgreep die door niemand is tegengegaan'', aldus Poetin. Ondanks dat Viktor Janoekovitsj aan bijna alle eisen van de oppositie gehoor gaf, is hij toch op gewelddadige wijze verdreven.

Rusland heeft Janoekovitsj onderdak gegeven, omdat hij in zijn eigen land anders zou zijn vermoord. Voor hem is ,,geen politieke toekomst.''

Volgens Poetin is Oekraïne in een complete chaos en wetteloosheid gestort en houden gewelddadige nationalisten en extremisten nu huis op de straten van Kiev. De corruptie in het land is volgens Poetin naar ongekende hoogten gestegen.

Militaire actie

Rusland zal alleen in het uiterste geval militaire actie ondernemen, en dan uitsluitend om de burgers van Oekraïne te beschermen. ,,Dit is een humanitaire missie. Het is niet ons doel om een land over te nemen of de burgers onze wil op te leggen. Wij willen alleen mensen beschermen", zei Poetin. Als het nodig is zal Rusland echter niet aarzelen om militair in te grijpen, zo benadrukte hij. Maar volgens Poetin is dat op dit moment niet aan de orde. De gewapende mannen die de controle op de Krim hebben overgenomen, zijn volgens hem geen Russische militairen, maar ,,plaatselijke zelfverdedigingskrachten''.

Sancties

De dreigementen van het Westen en de aangekondige sacties werken volgens de Russische president alleen maar contraproductief. Het boycotten van de Paralympics, waar ook Nederland aan meedoet, veroordeelde hij als een cynische actie. En als westerse leiders beslissen om de G8-top in Rusland niet bij te wonen, is dat volgens Poetin hun goed recht. ,,Ze hoeven niet.''

Poetin zei desgevraagd dat een 'contactgroep' van belangrijke landen om de Oekraïne-crisis op te lossen ,,in principe mogelijk'' is. Duitsland had zo'n contactgroep voorgesteld.

Tijdens de bijeenkomst kregen de verzamelde journalisten eerst de gelegenheid om hun vraag te stellen. Poetin, ontspannen zittend op een stoel, schreef driftig mee om daarna aan een lange monoloog te beginnen. Op het eind beantwoordde hij alsnog losse vragen.