Nieuws/Buitenland
987893
Buitenland

'Moskou zoekt excuus voor uitbreiden invasie'

Rusland zoekt naar een voorwendsel om de invasie van Oekraïne uit te breiden. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, dinsdag na overleg met de interim-regering van Oekraïne.

Kerry noemde opnieuw het sturen van Russische troepen naar de Krim „een agressieve daad”. Hij riep Moskou op zijn troepen in de Krim terug te halen naar de kazernes. „Als dat niet gebeurt, hebben de Verenigde Staten en zijn bondgenoten geen andere keuze dan Rusland politiek, diplomatiek en economisch te isoleren”, waarschuwde de bewindsman.

Vanuit Washington haalde ook president Barack Obama uit naar de regering in Moskou. Hij zei dat de Russische invasie in de Krim heeft geleid tot grote zorgen bij de buurlanden over de bemoeienis van Moskou. Ook verweet hij de Russische president Vladimir Poetin het schenden van het internationaal recht. Obama toonde geen begrip voor de stelling van Poetin dat hij het recht heeft militairen naar Oekraïne te sturen als dat nodig is om de belangen van Russen in dat land te beschermen. „Het lijkt erop dat president Poetin een heel ander team advocaten heeft, die de situatie op een heel andere manier interpreteren”, spotte Obama.