Nieuws/Buitenland
987894
Buitenland

Dinsdag spoedzitting NAVO

De Noord-Atlantische Raad van de NAVO komt dinsdag bijeen voor een spoedzitting over de steeds verder oplopende spanning rond Oekraïne. Dat gebeurt op verzoek van Polen, dat naar artikel 4 van het NAVO-verdrag wijst. Daarin staat dat leden overleg kunnen aanvragen wanneer zij vinden dat hun territoriale integriteit, politieke onafhankelijkheid of veiligheid wordt bedreigd.

,,De ontwikkelingen in en om Oekraïne worden gezien als een bedreiging van naburige geallieerde landen en hebben directe en serieuze gevolgen voor de veiligheid en stabiliteit van de Euro-Atlantische regio'', liet de organisatie in een verklaring weten. In totaal zijn 28 landen lid van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Het is pas de vierde keer dat er onder artikel 4 wordt vergaderd door de NAVO.

De Verenigde Staten bereiden zich ondertussen voor op sancties tegen Rusland, zo heeft een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag gezegd. De Amerikanen zijn inmiddels al een stap verder dan slechts het overwegen van maatregelen tegen de Russen en hun inmenging op de Krim. „Het is waarschijnlijk dat we die sancties daadwerkelijk opleggen en dat zijn we aan het voorbereiden”, aldus de zegsvrouw. „We hebben een groot aantal mogelijkheden beschikbaar.”

Hoewel de Russen steeds nadrukkelijker aanwezig zijn op de Krim en de situatie op sommige plekken „moeilijk” is, hebben de Oekraïense autoriteiten de kwestie nog onder controle. Dat heeft de Oekraïense president Oleksandr Toertsjinov maandagavond gezegd.

„De situatie op de Krim blijft gespannen en de Russische militaire aanwezigheid groeit”, zei hij op een persconferentie. „Ik doe een oproep aan de leiders van Rusland: stop met de provocatieve acties, agressie en piraterij. Dit is een misdaad en daar zal u verantwoording voor afleggen.”

Toertsjinov liet ook weten dat Ruslands Zwarte Zee-vloot Oekraïense marineschepen tegenhield in de baaien van Sebastopol, de Krimhaven waar de Russische vloot een basis heeft.