Nieuws/Buitenland
987895
Buitenland

VS stopt militaire samenwerking Rusland

De Verenigde Staten stoppen tijdelijk met alle militaire samenwerkingen met Rusland vanwege de Russische bezetting op de Krim. Ook zijn komende handelsgesprekken met Rusland voor onbepaalde tijd opgeschort.

Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie maandag (lokale tijd) bekendgemaakt. Dit betekent onder meer dat het Amerikaanse leger niet meer betrokken zal zijn bij (gezamelijke) militaire oefeningen, havenbezoeken en vergaderingen in Rusland.

„We dringen er bij Rusland op aan om de crisis in Oekraïne niet verder te laten escaleren en eisen dat Rusland zijn troepen op de Krim terugroept naar de bases”, aldus het Pentagon. Rusland zou sinds 24 februari al zo'n 16.000 extra troepen naar de Krim hebben gestuurd.

Naast het bevriezen van het militaire contact tussen de landen, is ook het overleg over investeringen en handel van de baan, liet het ministerie van Handel weten. De maatregelen komen uren nadat de VS aankondigde bezig te zijn met voorbereidingen op sancties.

Niet alleen de VS maar ook de Europese Unie maande Moskou zijn militairen terug te halen. Gebeurt dat niet, dan volgen er maatregelen, lieten de ministers van Buitenlandse Zaken maandag weten. De leiders van de 28 EU-landen komen donderdag dan ook bijeen op een extra top over de crisis in Oekraïne.