Nieuws/Buitenland
987898
Buitenland

Obama en Merkel werken aan plan voor Poetin

President Barack Obama werkt met bondskanselier Angela Merkel aan een plan om de crisis in Oekraïne op te lossen. Ze zouden de Russische president Vladimir Poetin een„uitweg” uit de crisis willen bieden.

De president van Amerika en de Duitse bondskanselier belden dinsdag een uur lang over een voorstel om gesprekken tussen het Kremlin en de interim-regering in Oekraïne op gang te brengen. Obama en Merkel denken dat te kunnen bereiken als Rusland zijn troepen op de Krim terugtrekt naar de eigen bases en het aantal troepen in Oekraïne terugbrengt naar 11.000. Bovendien moet het land internationale waarnemers toelaten die erop toezien dat de rechten van etnische Russen worden gerespecteerd.

Obama zei ook dat de Verenigde Staten niet zullen meedoen aan de top van de G8 in Sotsji als Poetin zijn militairen niet terughaalt naar Rusland. De president dreigde daar afgelopen weekeinde ook al mee als Rusland Oekraïne zou binnenvallen.

De Franse president François Hollande zei eerder op de dag dat Rusland een „gevaarlijke weg is ingeslagen” met zijn provocaties richting Oekraïne. Poetin heeft het risico genomen dat het zou escaleren. „Onder deze omstandigheden is het een taak van het Westen om de nodige druk uit te oefenen.”