Nieuws/Buitenland
987904
Buitenland

Rusland ontkent ultimatum

Rusland ontkent de Oekraïense militairen op de Krim een ultimatum te hebben gesteld. Berichten dat de Russen op het gehele schiereiland ten aanval gaan indien de Oekraïeners daar om dinsdagmorgen 04.00 uur (Nederlandse tijd) niet zijn vertrokken, zijn volgens een woordvoerder van de Zwarte Zeevloot ,,totale onzin''. Journalisten van onder meer het Engelstalige Kyiv Post zeggen echter zelf gehoord te hebben hoe Russische strijdkrachten het ultimatum uitspraken tegenover de Oekraïners.

Het Russische persbureau Interfax kwam eerder maandag met het nieuws over het vermeende ultimatum naar buiten. Het baseerde zich toen op bronnen binnen het Oekraïense ministerie van Defensie.

Ondertussen hebben Pro-Russische betogers in Oekraïne diverse overheidsgebouwen bezet. In de Oost-Oekraïense stad Donetsk drongen ze een gebouw van de regionale regering binnen. In de havenstad Odessa aan de Zwarte Zee bezetten Russisch gezinde demonstranten het regioparlement. Ook heeft Rusland maandag bevestigd dat de bouw van een brug van Zuid-Rusland naar het zuidoosten van de Krim, over de zeestraat van Kertsj, snel gaat beginnen. De Oekraïense machthebbers in Kiev hebben maandag beklemtoond de Krim nooit op te geven.

Meer lezen over de ontwikkelingen op de Krim? Dit artikel vormt een samenvatting van de gebeurtenissen maandag.

Extra EU-top

Waarschijnlijk vindt donderdag een extra EU-top plaats over wat de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier 'de ernstigste crisis sinds de val van de Berlijnse Muur' noemt. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken, die maandagmiddag hun tweede spoedberaad hielden, zien een dialoog tussen Kiev en Moskou als de enige oplossing. Zij zouden daarin kunnen bemiddelen.

Over het nut van sancties zijn de meningen verdeeld. Hoewel sommige deskundigen vrezen dat die de EU zwaarder dan Rusland zouden schaden, deelt minister Frans Timmermans die mening niet. ,,Het zal altijd pijn doen, maar we moeten niet doen alsof Europa met handen en voeten gebonden is aan de Russen.'' Sancties zijn nu nog niet aan de orde, maar wel ,,onvermijdelijk als Moskou zijn confrontatiekoers rond Oekraïne niet wijzigt''.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, overlegde maandag in Genève met VN-chef Ban Ki-moon. Ban vindt dat de Russen de situatie moeten laten de-escaleren. De VN Veiligheidsraad komt maandagavond voor de derde maal over deze kwestie bijeen. In Wenen is de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bijeengekomen. Rusland liet weten nu geen belangstelling te hebben voor een OVSE-missie in Oekraïne. Met name Duitsland maakt zich sterk voor een dergelijke missie om alle feiten op een rijtje te zetten.

Moskou reageerde maandag fel op een uitspraak van de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken John Kerry, die de Russische aanwezigheid op de Krim een ,,ongelooflijke daad van agressie'' noemde en zinspeelde op sancties die Rusland ,,economisch zouden isoleren''. Kerry brengt dinsdag een bezoek aan Kiev.