Nieuws/Buitenland
987907
Buitenland

'Russische troepen per ferry naar de Krim'

Russische strijdkrachten hebben maandagavond een grenspost bij de terminal van de veerboot tussen Rusland en de Krim ingenomen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van Oekraïense grenswachten. Zeker drie trucks vol onbekende troepen zouden met de ferry naar de Oekraïense kant zijn gereisd.

Russische strijdkrachten hadden de terminal al dagen geleden omsingeld, maar de douanepost niet daadwerkelijk overgenomen.

Volgens een woordvoerder van de grenspost gebeurde dat wel nadat de douaniers twee bussen met daarin zeven gewapende mannen hadden geprobeerd tegen te houden. Daarop vertrokken de eerste trucks met Russen per veerboot.

De Oekraïense grenswachten zagen eerder maandag al hoe de Russische soldaten gepantserde voertuigen neerzetten aan de Russische kant van de 4,5 kilometer brede Straat van Kertsj, het smalle zeekanaal dat het schiereiland de Krim van Zuid-Rusland scheidt.

Sinds 24 februari zou Rusland 16.000 troepen naar de Krim hebben gestuurd. Dat vertelde de Oekraïense ambassadeur bij de Verenigde Naties maandag tijdens een spoedzitting van de Veiligheidsraad.

Overigens zou de Oekraïense oud-president Viktor Janoekovitsj aan de Russische president Vladimir Poetin per brief hebben gevraagd om militair geweld te gebruiken op de Krim. Dat zei VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin. „Door invloed van het Westen is er sprake van terreur en geweld. Mensen worden gedood vanwege hun taal en om politieke redenen”, zou Janoekovitsj als reden voor zijn verzoek hebben aangevoerd. De Amerikaanse VN-gezant liet echter weten dat er helemaal geen bewijs is dat etnische Russen en Russischtaligen in Oekraïne worden bedreigd.