Nieuws/Buitenland
987910
Buitenland

Poetin sluit geweld op Krim niet uit

De Russische president Vladimir Poetin sluit het gebruik van geweld in Oekraïne niet uit. Hij zei dinsdag op een persconferentie dat het voor hem de allerlaatste optie is om een eind te maken aan de crisis in het buurland.

Poetin benadrukte dat hij niet van plan is het Oekraïense schiereiland de Krim te annexeren. De president ontkende dat Russische militairen vorige week de Krim zijn binnengevallen na het gedwongen opstappen van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. Volgens Poetin zijn de gewapende mannen die de controle op de Krim hebben overgenomen „plaatselijke zelfverdedigingstroepen”. De BBC meldde echter dat Russische militairen de luchtmachbasis Belbek op de Krim bewaken en dinsdag in de lucht hebben geschoten. Ze zouden dat hebben gedaan, nadat Oekraïense militairen hun kant op waren gelopen.

Poetin toonde begrip voor de wens van het Oekraïense volk naar verandering. „Maar ik steun deze manier van de macht overnemen niet. Dit is een gewapende machtsgreep die door niemand is tegengegaan.” Hij voegde eraan toe dat Moskou de uitslag van verkiezingen in Oekraïne niet zal erkennen als die onder de huidige omstandigheden van „terreur” worden gehouden. Verder zei de president dat Janoekovitsj geen „politieke toekomst” meer heeft.

Volgens Russische media heeft Poetin Russische troepen die sinds vorige week bezig waren met grootschalige oefeningen opdracht gegeven terug te keren naar hun bases. Hij had vorige week bevolen om met de oefeningen te testen of het leger in met name het westen van het land gevechtsklaar was. Moskou ontkende dat de manoeuvres iets te maken hadden met de crisis in Oekraïne.

De hoogste veiligheidschef van Oekraïne, Andriy Paroeby, liet weten dat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gehoor geeft aan het verzoek van Oekraïne om waarnemers naar de Krim te sturen. Moskou ziet niets in de komst van waarnemers. Volgens Rusland, dat zelf lid is van de OVSE, hebben dergelijke missies in veel gevallen niets goeds gebracht.

Uit ongenoegen over de Russische bemoeienis met Oekraïne hebben de Verenigde Staten alle militaire samenwerking met Rusland gestopt. Verder schortte Washington handelsgesprekken met Moskou voor onbepaalde tijd op. Ook de Europese Unie overweegt sancties tegen Rusland. Poetin waarschuwde dat landen die strafmaatregelen willen opleggen goed moeten nadenken. „Alle bedreigingen werken averechts.”