Nieuws/Buitenland
987911
Buitenland

Rusland praat met NAVO over Oekraïne

Rusland en de NAVO praten woensdag in Brussel over de crisis in Oekraïne. Het Kremlin ging in op een voorstel van NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen om te overleggen.

Het gesprek vindt plaats als buitengewone zitting van de NAVO-Ruslandraad. Dit overlegorgaan bestaat sinds 2002 en leidde tot meer samenwerking, onder meer op militair gebied. In de raad werken de 28 NAVO-lidstaten en de Rusland als gelijkwaardige partners.

Ook de Amerikaanse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken, John Kerry en Sergej Lavrov, spreken elkaar mogelijk woensdag in Parijs over de crisis in Oekraïne op een conferentie over het Midden-Oosten.

De Franse president François Hollande ontvangt in Parijs vertegenwoordigers van landen die Libanon willen helpen met het beheersen van de enorme problemen die de burgeroorlog in het buurland Syrië veroorzaakt. Onder de verwachte gasten bij de Internationale Steungroep voor Libanon, zijn de Amerikaanse en de Russische ministers van Buitenlandse Zaken, respectievelijk John Kerry en Sergej Lavrov, meldden Franse media woensdag.

Die vragen zich dan ook af of Libanon wel ter sprake komt. Het zal voor Kerry en Lavrov praktisch onmogelijk zijn om het niet over Oekraïne te hebben. Bovendien heeft Parijs op het laatste moment ook Andrej Desjtsjitsja laten komen. Hij is de minister van Buitenlandse Zaken van het nieuwe regime in de Oekraïense hoofdstad Kiev en hij lijkt niet voor zijn steun aan Libanon te zijn uitgenodigd. Het Elyséepaleis heeft bevestigd dat „er contacten over Oekraïne” zullen zijn.