Nieuws/Buitenland
987912
Buitenland

Doemavoorzitter: nog geen reden voor ingrijpen

Rusland ziet „op dit moment geen reden” voor militaire acties in Oekraïne. Dat heeft voorzitter Sergej Narisjkin van de Doema, de Russische Tweede Kamer, maandag gezegd. Over de Russische troepen die al op het Oekraïense schiereiland de Krim aanwezig zijn, liet hij zich echter niet uit.

Het Russische parlement gaf president Vladimir Poetin afgelopen weekend toestemming tot militair ingrijpen in Oekraïne indien hij dat nodig acht, bijvoorbeeld om de veiligheid van Russische burgers in Oekraïne te garanderen. Volgens Narisjkin is ingrijpen op dit moment nog niet noodzakelijk. De vertrouweling van Poetin zei dat hij nog mogelijkheden ziet voor een politieke oplossing voor de crisis in Oekraïne.

Rusland erkent de westers gezinde interim-regering in het buurland niet en beschouwt de afzetting van president Viktor Janoekovitsj door het Oekraïense parlement als een staatsgreep. Op de Krim vormen etnische Russen de meerderheid van de bevolking. Rusland heeft er onder meer een belangrijke marinebasis.