Nieuws/Buitenland
987918
Buitenland

VS helpen Oekraïne bij terughalen tegoeden

De Verenigde Staten gaan Oekraïne helpen bij het zoeken en terughalen van de vele miljarden die zijn verdwenen uit de schatkist van het in een crisis gestorte land. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, dinsdag volgens de Washington Post gezegd.

Kerry is dinsdag in de Oekraïense hoofdstad Kiev aangekomen voor overleg met de nieuwe machthebbers in het Oost-Europese land. Volgens de Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek zijn er onder het bewind van de gevluchte president Victor Janoekovitsj tientallen miljarden verdwenen. Kerry zei dat het Westen Kiev moet helpen bij de zoektocht naar dat geld.

Verder gaat de Amerikaanse regering het Congres voorstellen een lening van 1 miljard dollar (ruim 720 miljoen euro) aan Oekraïne te geven. Dat geld is bestemd voor Oekraïners die worden getroffen door de voorgestelde vermindering van de subsidies op energie. De VS gaan Kiev ook adviseren over de mogelijkheden om minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Verder wil Washington de nieuwe machthebbers in Oekraïne helpen door waarnemers op te leiden voor de verkiezingen van 25 mei.