Nieuws/Binnenland
987922
Binnenland

Schippers boycot Paralympics

Nederland stuurt geen regeringsdelegatie naar de Paralympics in Sotsji. Dat is dinsdag na overleg besloten, meldde een woordvoerder van het ministerie van minister Edith Schippers (Sport). Zij zou samen met prinses Margriet en haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven naar de Spelen gaan. Ook zij gaan niet.

,,De sporters blijven zolang hun veiligheid is gegarandeerd. Ook in deze situatie geldt dat we de internationale ontwikkelingen nauwlettend zullen blijven volgen'', aldus de woordvoerder. De Paralympics worden vrijdag geopend. Eerder kondigden de Britten en Amerikanen geen regeringsvertegenwoordigers te sturen vanwege de Russische inval in de Krim.

Sjoerd Sjoerdsma van D66 stelt op Twitter ,,zuur voor sporters, maar terecht besluit''. Ook Han ten Broeke (VVD) noemde tijdens een debat over Oekraïne in de Tweede Kamer het besluit van minister Schippers ,,verstandig omdat Rusland het internationaal recht schendt''.

Bij de Olympische Spelen in februari stuurde Nederland nog een zware delegatie met premier Mark Rutte, Schippers, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Verscheidene partijen in de Kamer waren hier tegen onder meer vanwege schendingen van de mensenrechten in Rusland.