Nieuws/Buitenland
987928
Buitenland

Hoe ver zet de EU Rusland onder druk?

De Europese Unie eist dat Rusland zijn militaire interventie op de Krim stopt. Moskou moet de spanning op het Russisch-gezinde schiereiland van Oekraïne verminderen. De afgelopen dagen voerde Brussel de druk al op. Donderdag is er een speciale crisistop. De EU-leiders kunnen dan concrete maatregelen besluiten die de Russen tot inbinden moeten dwingen.

De EU zinspeelde al op het opschorten van de onderhandelingen over het afschaffen van de visumplicht. Voor de Russen is visumvrij reizen naar de EU een langgekoesterde wens. Ook de gesprekken over een nieuw groot (handels-)akkoord tussen Brussel en Moskou kunnen in de ijskast worden gelegd.

De EU kan nog een stap verder gaan en „gerichte maatregelen” nemen. Lees: sancties tegen personen of instellingen die betrokken zijn bij bijvoorbeeld de militaire inmenging op de Krim. De EU-lidstaten zouden de tegoeden van de betrokkenen in de unie kunnen bevriezen of een inreisverbod kunnen uitvaardigen.

Nog ingrijpender is een handelsembargo. Enkele EU-lidstaten lieten al weten niet zo ver te willen gaan, uit eigenbelang of om de Russen niet te veel tegen zich in het harnas te jagen. Moskou dreigde al met economische tegenmaatregelen.