Nieuws/Buitenland
987949
Buitenland

Russen houden de Krim in hun greep

De leiders van de Krim in het zuiden van Oekraïne werken samen met Russische militairen van de Zwarte Zeevloot om belangrijke gebouwen op het schiereiland te bewaken. In de oostelijke steden Charkov en Donjetsk hebben duizenden betogers zich verzameld om hun steun voor Rusland uit te spreken en zich te verzetten tegen de politieke omwenteling in de hoofdstad Kiev.

De nieuwe premier Aksenov van de Krim heeft zaterdag de Russische president Poetin om hulp gevraagd. De Russische Tweede Kamer (Doema) heeft de president ook opgeroepen in actie te komen.

Het schiereiland de Krim is overwegend Russisch, maar ingedeeld als autonome republiek in Oekraïne. Zij verzetten zich tegen de nieuwe machthebbers in Kiev die zich richting de Europese Unie willen bewegen.

Volgens de interim-minister van Defensie in Kiev heeft Rusland recent 6000 militairen naar de marinebasis op de Krim gestuurd. Russen overmeesterden volgens de bewindsman onder meer de luchthaven van de hoofdstad van de Krim, Simferopol, een basis van de grenswacht in Sebastopol en een antiraketbasis van de Oekraïense strijdkrachten in Jevparoija in het westen van de Krim. De Oekraïense marine op de Krim is uitgeweken naar zee.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag (plaatselijke tijd) zijn zorgen uitgesproken over de gespannen situatie op de Krim. Ook de Duitse minister Frank-Walter Steinmeier van Buitenlandse Zaken eiste op felle toon uitleg van Rusland.

Aksenov liet weten dat een referendum over de onafhankelijkheid van de Krim is vervroegd van 25 mei naar 30 maart. Inwoners van het schiereiland mogen dan zeggen of de Krim autonoom onderdeel moet blijven van Oekraïne of verder moet in de federatie Rusland.

 

 

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");