Nieuws/Binnenland
987955
Binnenland

Timmermans: sancties zijn slechter voor Russen

Europese sancties tegen Rusland zullen zwaarder uitpakken voor dat land dan voor de Europese Unie zelf. Rusland is veel afhankelijker van de klant Europa dan omgekeerd. „Het zal altijd pijn doen, maar we moeten niet doen alsof Europa met handen en voeten gebonden is aan de Russen.”

Dat benadrukte minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken maandagmiddag in Brussel voor spoedoverleg met zijn EU-collega's over de crisis op het Oekraïense schiereiland Krim. „Sancties zijn nog niet aan de orde. Dergelijke sancties zijn echter onvermijdelijk als Moskou zijn confrontatiekoers rond Oekraïne niet wijzigt”, aldus de bewindsman.

Timmermans vindt het dan ook belangrijk dat de huidige Oekraïense machthebbers en de Russen met elkaar gaan praten. „Nu moet de diplomatie aan de gang gaan en een uitweg uit de crisis proberen te vinden. Verdere confrontatie leidt alleen maar tot meer problemen.”

De bewindsman sluit niet uit dat bijvoorbeeld een bemiddelingsmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa een rol kan spelen, zoals voorgesteld door de Duitsers. Timmermans en zijn collega's houden voor de tweede keer in korte tijd spoedberaad over Oekraïne: „We moeten nu kijken op welke manier de internationale gemeenschap kan bijdragen aan een vermindering van de spanningen.”