Nieuws/Binnenland
987956
Binnenland

Timmermans: Oekraïners bepalen eigen toekomst

Oekraïners gaan volgens minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zelf over hun toekomst en moeten zelf hun onderlinge problemen oplossen. Dat stelde hij zaterdagavond op Facebook.

„Om verdere escalatie te voorkomen, is het van eminent belang dat de territoriale integriteit van Oekraïne wordt gerespecteerd. En dat iedere onduidelijkheid daarover wordt weggenomen”, aldus Timmermans, die constateert dat door de ontwikkelingen van zaterdag de zorgen over Oekraïne zijn toegenomen. Met territoriale integriteit, een principe uit het internationaal recht, wordt bedoeld dat de grenzen van een staat niet gewijzigd mogen worden zonder instemming van de staat zelf.

Timmermans overlegt maandag met zijn Europese collega's in Brussel over de gespannen situatie in Oekraïne en op het Oekraïense schiereiland de Krim. Russische militairen hebben zaterdag tal van strategische plaatsen ingenomen op de Krim, een overwegend etnisch Russisch autonoom deel van Oekraïne.

In een interview met NRC Handelsblad zei Timmermans zaterdag al dat de internationale gemeenschap een duidelijk signaal moet afgeven dat de Krim gewoon bij Oekraïne hoort. „Dus geen bezetting en ook geen afsplitsing. Rusland dient de territoriale integriteit te respecteren. Dat eisen ze zelf ook altijd van andere landen”, aldus de bewindsman.