Nieuws/Buitenland
987966
Buitenland

Poetin krijgt toestemming militaire actie Krim

Rusland mag „uitgebreide maatregelen” nemen om de veiligheid van Russische burgers in Oekraïne te beschermen. Dat bepaalde de Russische Raad van de Federatie (Eerste Kamer) zaterdag, nadat president Vladimir Poetin toestemming had gevraagd tot militair ingrijpen.

President Barack Obama van de Verenigde Staten heeft een „rode lijn overschreden” toen hij Rusland waarschuwde niet in te grijpen, stelt parlementslid Joeri Vorobjov. „Hij heeft het Russische volk beledigd.” Vorobjov stelde voor de Russische ambassadeur in de VS terug te roepen. De raad stemde unaniem voor militair ingrijpen. De beslissing ging gepaard met applaus.

De Russische burgers en militair personeel op het Oekraïense schiereiland de Krim mogen daardoor met militaire middelen worden beschermd, meldde persbureau Interfax. Volgens de aanvraag van Poetin zijn de levens van Russische burgers in gevaar door de „extraordinaire” situatie in Oekraïne. In reactie op de beslissing heeft interim-president van Oekraïne Oleksandr Toertsjinov zaterdag zijn veiligheidsraad bijeengeroepen. Diverse bronnen meldden dat de Krim hermetische is afgesloten.

Langs de oostgrens van de Oekraïne lopen de spanningen inmiddels ook op door het oprukken van militaren uit Rusland, zo laat onze correspondent Pieter Waterdrinker weten.

Poetin kan met de toestemming gewapende eenheden naar Oekraïens grondgebied sturen, om de „politieke situatie” in het land te „normaliseren”. De verklaring beperkt zich niet tot het schiereiland de Krim. Leden van de Federatieraad spraken met antiwesterse retoriek over de situatie in Oekraïne.

Het Russische parlement riep zaterdag de president al op om actie te ondernemen om de inwoners van het Oekraïense schiereiland Krim te beschermen. Op het schiereiland werken militairen van de Russische Zwarte Zeevloot uit Sebastopol al samen met de lokale veiligheidsdiensten. De meeste bewoners van de Krim zijn etnische Russen.

Volgens de Russische grondwet moet de president voor militair ingrijpen toestemming krijgen van de Eerste Kamer. Dat politieke orgaan spreekt de president echter nauwelijks tegen en stuurt wetten uit de Tweede Kamer bijna nooit terug.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");