Nieuws/Buitenland
987984
Buitenland

Referendum over status Krim vervroegd

Inwoners van de Krim mogen op 30 maart in een referendum bepalen of de Krim een autonome republiek in Oekraïne moet blijven, of dat aansluiting bij Rusland de voorkeur heeft. Dat zei premier Sergej Aksanov zaterdag.

Het referendum zou oorspronkelijk op 25 mei worden gehouden. De premier heeft de volksraadpleging vervroegd wegens „noodzaak”. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de politieke omwenteling op het Oekraïense vasteland en de militaire situatie op de Krim.

Het schiereiland de Krim is overwegend Russisch, maar ingedeeld bij Oekraïne als autonome republiek met een eigen grondwet en ministeries.

De premier zei ook dat militairen van de Russische Zwarte Vloot, die in de haven van Sebastopol in het zuidwesten van de Krim ligt, belangrijke gebouwen in de hoofdstad Simferopol bewaken. Hij zei er alle vertrouwen in te hebben dat die militairen de publieke orde kunnen bewaken. Ook garandeerde de veiligheid van de bewoners van het schiereiland. Politieke instanties en veiligheidsdiensten zouden zoals gebruikelijk functioneren.

Volgens de Oekraïense grenspolitie heeft het Russische leger ook de controle over het internationale vliegveld in Simferopol en de veerdienst van de Krim naar de Kaukasus. Alle vluchten van en naar de luchthaven van Simferopol zijn overigens geschrapt.