Nieuws/Binnenland
987988
Binnenland

Stop op export militair spul naar Oekraïne

Vanuit Nederland mogen voorlopig geen militaire goederen meer worden uitgevoerd naar Oekraïne. Nieuwe aanvragen voor exportvergunningen van zulke spullen, die al dan niet kunnen worden gebruikt voor „interne repressie”, worden tot nader order aangehouden.

Dat heeft minister Frans Timmermans zondagavond aan de Tweede Kamer geschreven in een brief over de actuele situatie in Oekraïne. De maatregel vloeit voort uit een recent besluit van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken om sancties op te leggen aan mensen die zich in de afgelopen tijd in Oekraïne schuldig hebben gemaakt aan mensenrechtenschendingen en buitensporig geweld.

Timmermans wijst erop dat Nederland vorig jaar en ook in 2012 geen vergunningen heeft verstrekt om militaire goederen naar Oekraïne uit te voeren.

Het kabinet roept Nederlandse banken en andere financiële instellingen op alert te blijven op pogingen vanuit Oekraïne om geld wit te wassen of onrechtmatig verkregen gelden weg te sluizen. Verdachte transacties moeten ze melden bij een meldpunt, dat deze dan doorspeelt naar de opsporingsdiensten.

Het Openbaar Ministerie kan op verzoek van justitie in Oekraïne snel beslag leggen op tegoeden in Nederland, aldus Timmermans. Ook gaat het kabinet met andere Europese landen bekijken welke mogelijkheden er zijn om onrechtmatig verkregen vermogen van leden van de voormalige Oekraïense regering te bevriezen.