Nieuws/Binnenland
987993
Binnenland

Alle reizen naar de Krim ontraden

Het is zo onrustig op de Krim dat het ministerie van Buitenlandse Zaken mensen afraadt om daarheen te reizen. Sinds zaterdag ontraadt het ministerie alle reizen naar het Oekraïense schiereiland aan de Zwarte Zee.

„Er is sprake van blokkades op de toegangswegen naar de Krim. De vliegvelden van Simferopol en Sebastopol (Bilbek) functioneren niet naar behoren. De situatie is vanwege de aanwezigheid van gewapende militairen onvoorspelbaar”, aldus het ministerie.

Reizigers moeten volgens Buitenlandse Zaken in heel Oekraïne waakzaam zijn en uit de buurt van samenscholingen en demonstraties blijven. Via lokale media kunnen reizigers erachter komen waar demonstraties zullen plaatsvinden. Behalve de Krim noemt het ministerie ook specifiek Charkov en Donetsk als plaatsen waar het gevaarlijk kan zijn. Verder wordt reizigers aangeraden wegblokkades die zijn bemand door demonstranten te mijden.

Bij de Nederlandse ambassade zijn 5 Nederlanders geregistreerd die op de Krim verblijven. De ambassade heeft contact met hen, meldde een woordvoerder van het ministerie. In de rest van Oekraïne zijn ongeveer 200 Nederlanders van wie de gegevens bekend zijn bij de ambassade.