Nieuws/Binnenland
987994
Binnenland

'EU moet leiders Oekraïne in toom houden'

De Europese Unie moet de leiders van Oekraïne in toom houden en ervoor zorgen dat ze niet militair reageren op de Russische provocatie. Als de Oekraïers daarin slagen en dus rustig blijven, dan zal de Russische president Vladimir Poetin in moeilijk politiek vaarwater komen.

Dat zei eurocommissaris Karel De Gucht (Handel) zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Het sturen van Europese militairen naar het gebied om tussenbeide te komen, lijkt hem totaal uitgesloten. „Dat zou echt een militair conflict betekenen in het midden van Europa. Zelfs tijdens de Koude Oorlog is dat nooit gebeurd”, zei de oud-minister van Buitenlandse Zaken van België.

PvdA-leider Diederik Samsom benadrukte dat alle partijen hun hoofd koel moeten houden. Als Oekraïne en de EU zich niet laten provoceren, dan „kun je het evenwicht tussen Europa, Oekraïne en Rusland, dat ongelooflijk fragiel is, wel handhaven en herstellen”. Volgens Samsom is er een uitweg denkbaar uit de gespannen situatie. De nieuwe machthebbers in Oekraïne moeten dan aangeven dat er in de regering ook plek is voor Russische minderheden, aldus Samsom.

De kwestie-Oekraïne is volgens hem een echte test voor de EU. Het conflict is mogelijk nog ingewikkelder dan het conflict in Joegoslavië destijds. Europa heeft nu een belangrijke rol en moet bij de aanpak van de crisis in Oekraïne samen optrekken met de Amerikanen, zei Samsom.