Nieuws/Binnenland
988289
Binnenland

 'Superfoods bestaan niet'

Gojibessen, hennepzaad, tarwegras en andere 'superfoods' zijn in werkelijkheid niet gezonder dan ander voedsel. De claims over de goede effecten op de gezondheid zijn wetenschappelijk niet bewezen. Het Voedingscentrum waarschuwt consumenten voor het gebruik van de producten.

Dat meldt de NOS. ''Gojibessen zouden de kans op kanker verminderen, chiazaad vertraagt het verouderingsproces, dat soort dingen. Het is gewoon marketingpraat. Zulke wondermiddelen bestaan helemaal niet'', aldus woordvoerster Patricia Schutte.

Volgens het Voedingscentrum is er sprake van een hype en wordt er in tijdschriften veel over geschreven. En dat terwijl het de consument enorm op kosten jaagt, want aan de producten hangt vaak een hoog prijskaartje.

'Hype'

''Goed dat hier nu aandacht aan wordt besteed'', zegt directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds in een reactie. ''Superfoods zijn in onze ogen het topje van de ijsberg, er zijn momenteel veel hypes op het gebied van voeding. Zoals rond soorten brood, noten, koolhydraten en nog veel meer. Veel van die hypes zijn onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd.''