Nieuws/Binnenland
988321
Binnenland

Opnieuw tonnen naar Bulgarije?

Staatssecretaris Wiebes staat met zijn mond vol tanden tijdens een interview met PowNews-verslaggever Jan Roos. Wiebes heeft geen antwoord op een vraag over een opmerkelijk detail in de brief die de bewindsman maandag aan de Tweede Kamer zond.

Van de ruim vier miljoen euro die de Belastingdienst terug wil van 805 Bulgaren, is 942.000 euro inmiddels terugbetaald of verrekend met nieuwe toeslagen, schrijft Wiebes in zijn brief. Ruim zes ton is verrekend met opnieuw aangevraagde toeslagen. "Hoe kun je nu eerst frauderen met toeslagen en dan een nieuwe toeslag krijgen?," vraagt Jan Roos zich af.  "Dat snap ik ook niet," luidt het antwoord van de staatssecretaris van Financiën.

"Als je een Bulgaar bent die toeslagfraude pleegt, dan krijg je toch niet nog een toeslag?," vervolgt Roos. Wiebes: "Ik neem aan dat dat meestal niet het geval is. Maar daar waar het wel zo is, is het verrekend."

Geert Wilders is niet te spreken over de reactie van Wiebes. "Dit is een niet al te beste beurt voor een beginnend staatssecretaris. Ik hoop dat als hij het in de Kamer komt verdedigen, dat hij een beter antwoord heeft."

Ook SP-kamerlid Arnold Merkies reageert verbaasd. "Dit is heel erg gek. Je zou verwachten dat zij niks meer kunnen krijgen, want het zijn fraudeurs. Dus waar verrekenen ze mee? Daar staat niks over in die brief. Het is echt heel erg vreemd dat Wiebes dat niet weet."

Verwarring

Een woordvoerder van Financiën laat weten dat er sprake is van verwarring. Er zijn zaken door elkaar gehaald door Powned, terwijl ook Wiebes de zaken even niet helemaal scherp had. Tegen 320 Bulgaren loopt een zaak via de strafrechter. Zij krijgen geen toeslagen meer. Maar bij 805 gevallen gaat het om zaken via het het civielrecht.  Dat gebeurt als iemand bijvoorbeeld een aanvraag per ongeluk verkeerd heeft ingevuld. ,,Dat betekent niet dat iemand nooit meer een toeslag kan krijgen'', aldus een zegsman.