Nieuws/Binnenland
988359
Binnenland

'Eetprobleem door Facebook'

Vrouwen die veel tijd besteden aan Facebook, hebben meer kans om een eetstoornis te ontwikkelen.

Dat blijkt uit een studie onder ruim 950 vrouwelijke studenten, gepubliceerd in het International Journal of Eating Disorders.

Onderzoekers bekeken hoeveel tijd de vrouwen besteden aan Facebook en hoe belangrijk ze 'likes' en tags vinden. "Meer dan 95 procent van deze vrouwelijke studenten zit op Facebook, gemiddeld een uur per dag", zegt onderzoeker Pamela Kiel.

Zelfbeeld

Kiel en haar collega's vonden dat vrouwen die de meeste tijd besteden aan Facebook, het laagste zelfbeeld hebben en daarom meer kans lopen op het ontwikkelen van een eetstoornis. Deze vrouwen vinden de ontvangen reacties en likes op hun statusupdates en foto's extreem belangrijk, verwijderen tags wanneer ze niet mooi op een foto staan en vergelijken zichzelf constant met hun vrienden.

Kiel: "Facebook heeft een grote invloed op jongvolwassenen. Wanneer andere onderzoekers proberen te begrijpen wat de risicofactoren voor een eetstoornis zijn, is er meer aandacht nodig voor de opkomende rol van social media in het leven van jongeren."