Nieuws/Binnenland
98840
Binnenland

Henk Bleker woest op Wakker Dier

Hen Bleker: „waardeloos rapport”

Hen Bleker: „waardeloos rapport”

DEN HAAG - Voorzitter van Vee&Logistiek Nederland Henk Bleker is woest op Wakker Dier vanwege een rapport dat de actieclub donderdag naar buiten bracht over dichte veewagens. Volgens Wakker Dier voldoen deze wagens vaak niet aan de wet, onder meer doordat de ventilatie niet deugt of deuren voor inspecteurs ontbreken.

Hen Bleker: „waardeloos rapport”

Hen Bleker: „waardeloos rapport”

Volgens het onderzoek komt het regelmatig voor dat de ventilatoren in de geklimatiseerde trucks te weinig capaciteit hebben. Daardoor ontstaat stress, onrust, verwondingen en soms zelfs sterfte bij de dieren.

„Waardeloos, één van de slechtste rapporten van Wakker Dier die ik ooit heb gelezen,” reageert de oud-staatssecretaris. Volgens hem heeft de organisatie de zaak echt niet goed onderzocht. „Daarbij is dit type vervoer ingevoerd mede op verzoek van de Dierenbescherming en is het ook vereist voor het Beter Leven-keurmerk. Deze vervoerswijze geeft minder stres, minder diaree en minder luchtwegproblemen bij de dieren.”

Volgens Bleker zijn de boetes voor ondeugdelijk vervoer „de laatste jaren op de vingers van maximaal twee handen te tellen en dat bij miljoenen dieren.”

’Wel problemen’

Transport en Logistiek Nederland (TLN) erkende juist dat er zich problemen voordoen. ,,Vooral als veewagens in de rij staan bij slachterijen. Bij heel warme dagen veroorzaakt dat problemen'', zegt een woordvoerder van TLN.

Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bevestigde het beeld dat Wakker Dier schetste. De controleurs verwijzen naar de transportsector om de problemen op te lossen.